Vraag en Antwoord
Veel gestelde vragen door onze klanten, in een handig overzicht.
Zijn mijn kinderen meeverzekerd?
Bij veel verzekeraars (praktisch allen) zijn kinderen tot en met 18 jaar gratis meeverzekerd in de uitvaartverzekering.
Welke aanbieders zijn er zoal, en wat zijn de voornaamste verschillen?
De belangrijkste aanbieders die er op dit moment actief zijn in de uitvaartverzekeringen branche zijn:
- Dela
- Yarden
- Monuta
- Nuvema
- Ardanta
- Nivo
- Klaverblad
- Axent
Bij iedere verzekeraar zijn er verschillende mogelijkheden bij een begrafenisverzekering. Zo is de verzekering van Axenta vrij flexibel in te regelen en heeft Monuta veel aanvullende diensten zoals een assurantie advies en bemiddeling. Bij DELA sluit u zich aan bij dé grootste uitvaartverzekeraar van Nederland met meer dan 3 miljoen leden in hun totale database. Nuvema gaat voor een goede prijs/kwaliteit verhouding en Yarden voor persoonlijke aandacht.
Wordt de uitvaart door de verzekering geregeld?
Nee, de uitvaartverzekering keert een bedrag uit om de kosten te dekken van de uitvaart. Afhankelijk van de mate van verzekeren is de hele uitvaart vergoedt of dien je nog wat bij te moeten betalen. Je kunt ook kiezen voor een uitvaartverzekering in natura. In dat geval is vaak een simpel belletje naar je verzekeraar al genoeg om alles in gang te zetten.
Is een uitvaartverzekering verplicht?
Nee dit is niet verplicht. Of u een uitvaartverzekering nodig heeft is volledig afhankelijk van uw financiële situatie. Een gemiddelde uitvaart kost € 7.000,- en als u bij overlijden over voldoende geld beschikt is dit uiteraard niet nodig. Heeft u het geld niet direct beschikbaar, dan kan een uitvaartverzekering een oplossing bieden.
Is het mogelijk een uitvaartverzekering op een oudere leeftijd af te sluiten?
Het is mogelijk een uitvaartverzekering op elk gewenste leeftijd af te sluiten, echter dient u wel rekening te houden met de premie hierin. Hoe hoger uw leeftijd is hoe meer premie u zult gaan betalen. De verzekeraar bekijkt hoe groot de kans is dat u binnen een bepaalde periode komt te overlijden, op basis van deze factor wordt voornamelijk de premie bepaald. Hoe ouder u bent hoe groter de kans is dat u komt te overlijden. Bij een jongere leeftijd is de kans minder groot, waardoor de verzekeraar meer kans heeft dat zij niet vroegtijdig hoeven uit te keren. Daarom adviseren wij u ook om op een jongere leeftijd naar de uitvaartverzekering te kijken om te bepalen of u de uitvaart wel of niet wilt verzekeren. Uiteraard is het ook mogelijk zelf voor de uitvaart te sparen, in dat geval heeft u dus geen verzekering hiervoor nodig.
Dien ik op de polisvoorwaarden te letten?
Ja wij adviseren u voordat u de uitvaartverzekering gaat afsluiten goed te kijken naar de polisvoorwaarden, hetzelfde geldt op het moment dat de verzekeraar aangeeft de voorwaarden veranderd te hebben. In de voorwaarden staan alle zaken gedetailleerd uitgeschreven, wanneer u precies wel of niet dekking kunt verwachten, maar voornamelijk waarvoor u precies verzekerd bent. Door goed de polisvoorwaarden te bekijken weet u precies wat uw nabestaanden kunnen verwachten, maar het geeft u ook de mogelijkheid enkele wijzigingen aan te brengen.
Heb ik een gezondheidsverklaring nodig?
Deze vraag verschilt per verzekeraar, doorgaans dient u wel een gezondheidsverklaring in te vullen voordat u de uitvaartverzekering kunt afsluiten. Hierdoor is het voor de verzekeraar mogelijk om in te schatten hoe groot de kans op overlijden binnen een bepaalde tijd is. Op basis van deze schatting wordt de premie dan ook bepaald. Bij sommige verzekeraars is het wel mogelijk een uitvaartverzekering af te sluiten zonder een medische acceptatie, echter dragen zij hierdoor wel een risico. Dit risico willen zij wel voor hunzelf verlagen en dit doen ze door middel van carenzjaren. De carenzjaren duiden een soort van wachttijd aan, indien u binnen de carenzjaren komt te overlijden zal er geen volledige uitkering plaatsvinden.